Figuriinit kodin rituaaliesineinä ja yhteiskunnan yhteisöllisyyden vahvistajina

Vanhan Euroopan alueelta on löydetty tuhansia pienoisveistoksia eli figuriineja. Suurin osa figuriineista kuvaa naisia, ja vain muutamat harvat miehiä. On löydetty myös joitakin pienveistoksia, jotka esittävät naista ja miestä yhdessä. Figuriinit ovat löytyneet talojen sisätiloista kuten pihoilta, esimerkiksi ulkona toimivan leivinuunin vierestä. Ennen kaikkea niitä on löydetty pyhäköistä ja paikoista, joissa on pidetty rituaaleja.

Ehkä kuuluisin figuriiniryhmä on naista ja miestä kuvaavat figuriinit Hamangian alueelta. Hamangia sijaitsee Tonava-joen suiston eteläpuolella. Arkeologit antoivat figuriineille nimet "istuva nainen" (The Sitting Woman) ja "mietiskelevä mies" (The Thinker). Pienveistokset ovat ajalta noin 4800 eaa. Veistosten taiteellinen tyyli ja estetiikka muistuttavat erittäin vahvasti nykytaiteen tyyliä. Tämä ei ole ihme, sillä Constantin Brancusi, "modernin taiteen isä", otti n. 120 vuotta sitten mallia Vanhan Euroopan figuriineista.

Figuriinien roolit rituaaleissa olivat kahtalaisia. Figuriinit symboloivat ensinnäkin kodin sisäpiirin ihmisten läheisyyttä. Mitä koskee sisätiloja, on havaittu, että "…monet jokapäiväiset kodin piirin käytännöt kuten nukkuminen, ruuan varastointi, jauhaminen ja ruuan valmistus, oli upotettu kotoisiin rituaaleihin. Tähän viittaavat näiden aktiviteettien suorittamisen paikoista löydetyt pienoisveistokset. ” (John Chapman 2009: 82; in David Anthony (ed.) The Lost World of Old Europe 5000–3500 BC. New York.)

Mitä tulee sisätiloista löydettyihin figuriineihin, ne on löydetty nimenomaan ehjinä. Usein sisätiloista löydettyjen figuriinien ulkopinnoissa voi havaita kulumista. Kulumista on selitetty tiettyyn käytäntöön viitaten: uskotaan, että figuriineja on rituaalien aikana pidetty kädessä ja joskus niitä on voideltu. Niitä pidettiin aina lähellä sisätilan aktiviteettien suorittamisen paikkoja. Arkeologit arvioivat, että monet figuriinit siirtyivät sukupolvelta toiselle – isoäidiltä äidille, äidiltä tyttärelle ja tyttäreltä lapsenlapselle. Näin arvokkailla rituaaliesineillä on voinut olla hyvinkin korkea ikä.

 

Figuriini Vanhan Euroopan alueelta (Cucuteni, n. 4000 eaa.).

 

Toisekseen figuriinit toimivat yhteisöllisyyttä ja solidaarisuutta edistävinä symboleina. Figuriineilla oli erityinen rooli lahjanantorituaaleissa. Nämä figuriinit on löydetty osina. Lahjanantorituaalin yhteydessä oli nimittäin tapana murtaa figuriineja, joita oli ensiksi käytetty pyhäköiden rituaaleissa ja joiden uskottiin rituaalin kautta saaneen spirituaalista latausta. Figuriinien osat vietiin lahjoiksi ystäville ja kauppakumppaneille. Spektraalianalyysin avulla on ollut mahdollista tutkia, mitkä osat ovat kuuluneet samaan figuriiniin. Tutkijoille on ollut suuri ihmetyksenaihe, miten joidenkin figuriinien osat ovat matkustaneet jopa satoja kilometrejä.

Harald Haarmann, Virpi Lehtinen ja Auli Kurvinen

Read this blog in English here.