Vanha Eurooppa kouluopetuksessa – tilanne nyt ja tulevaisuudessa

Miten voisimme levittää tietoisuutta ja juurruttaa ymmärrystä Vanhasta Euroopasta ja sen saavutusten merkityksestä? Jotkut tutkijat kirjoittavat yleistajuisesti, kohdeyleisönään akateemiset yleislukijat eikä vain toiset tutkijat, mutta se ei kuitenkaan riitä levittämään tietoa tarpeeksi laajalle joukolle. Tarvitsisi päästä nuorempaan joukkoon, koululaisten ja opiskelijoiden piiriin.

IAM:in Euroopan haaran johtajan Harald Haarmannin tutkimustyö on ansioitunut tällä saralla. Yksi Haarmannin kirjoista on päässyt Itävallassa opettajien koulutuksen pakollisten kurssimateriaalien joukkoon. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa lukiolaiset Itävallassa voivat tutustua opettajan johdolla Vanhan Euroopan saavutuksiin, joihin kuului mm. kirjoitustaito. Haarmannin mukaan vanhin kirjoitusjärjestelmä syntyi Vanhan Euroopan kulttuuripiirissä eikä Mesopotamiassa, kuten tähän asti on opetettu. Vähitellen uusi käsitys maailman kulttuurihistoriasta vahvistuu nuorten parissa.

Vanhan Euroopan kulttuuria ei tarvitse kuitenkaan opiskella vain lukemalla ja kuuntelemalla: taideopetus tarjoaa nimittäin oivallisen tavan elävöittää ja tuoda sitä käsin kosketeltavaksi. Espanjassa on jo toteutettu yksi tällainen hanke. LaBGC, Espanjassa asuva saksalainen taitelija, kehitti koululaisille Vanhan Euroopan pienveistostaiteeseen liittyvän ohjelman. ”La vida que es viu” -projekti toteutettiin gironalaisessa koulussa, ja siihen osallistuivat lasten lisäksi myös heidän vanhempansa ja opettajansa. Ideana oli valmistaa savesta figuriineja, jotka jäljittelevät Vanhan Euroopan taiteellista estetiikkaa, ja oppia samalla, mikä teki tästä kulttuurista niin vahvan, yhtenäisen ja rauhanomaisen.

Koululaiset opettajineen ja vanhempineen muotoilivat saviveistoksia koulun pihalle pystytetyissä työpajoissa. Näin luotiin kokonaisvaltainen oppimiselämys. Lopuksi figuriinit kiinnitettiin näkyville koulun ulkoseiniin, missä ne symboloivat kouluyhteisöä ja 3000 rauhan vuotta Vanhassa Euroopassa. Projektin lopputuloksesta on nähtävillä kuvia Escola Ágoran verkkosivuilla.

 

Saven muotoilua. Kuva: Alex Jones (Unsplash)

 

Täällä Suomessakin asiat etenevät suotuisaan suuntaan. Parhaillaan kaksi opettajaa on tekemässä Vanhan Euroopan kulttuurista oppimateriaalia lukio-opetukseen. Se sopii eri oppiaineisiin, kuten äidinkieleen, ilmaisutaitoon, kuvataiteisiin ja elämänkatsomustietoon, ja houkuttaa tutkimaan tätä kouluopetuksessa aiemmin näkymättömiin jäänyttä aihetta eri näkökulmista.

Harald Haarmann ja Auli Kurvinen

Read this blog in English here.